Vietin reilun kuukauden elämästäni Grand-Popossa, rauhallisessa
kalastajakylässä Beninissä Guineanlahden rannalla. Olin hakenut ja
päässyt stipendiaatiksi Villa Karoon, suomalais-afrikkalaiseen
taiteilijataloon.
Etsin kahta asiaa: työrauhaa sekä aineistoa romaaniin, jonka tapahtumat
käynnistyvät Länsi-Afrikasta.
Sain
molemmat. Työrauhan omassa huoneessani, kirjoituspöydän
kattotuulettimen alla, merinäköalan ja suolaisen tuulen
silmälasejani vasten, moskiittoverkon sänkyni yläpuolelle.
Netti
toimi satunnaisesti, se lisäsi työtehoa. Ei televisiota. Ei lehtiä.
Ei punttisalia eikä sulkapallokenttää. Lenkkeily ei onnistunut päiväntasaajalla, minuutin yritystä seurasi nestehukka.
Siivooja
pesi vaatteeni ja petasi sänkyni, keittäjä teki aamupalani. Ketään
ei tarvinnut kuskata treeneihin, astioita työntää koneeseen,
imuriin tarttua.
Ostoksilla
käydessä ei päivä valunut hukkaan. Ruokakaupat myivät öljyä,
sipulia, pyrettä parissa eri koossa, hernepurkkeja, whiskyä, vettä,
murukahvia. Ei paljon muuta. Aikaa kului vain vaihtorahaa
odotellessa. Siwan määrittelin hypermarketiksi.
Kuinka kirjoittamisen ulkopuolinen aika kului? Seurasin
paikallista elämänmenoa, vierailin kodeissa, moskeijassa ja
koraanikoulussa (niissä kaikissa käydään varmaan myös
romaanissani), söin katukeittiöissä ja kaivattuani vaihtelua
papuihin, maissipalleroihin, rasvassa keitettyyn maniokkiin ja
kalanpäihin kävin ostamassa kalastajilta barracudaa ja paistoin sen
itse.
Osallistuin
hautajaisiin, joka tarjoilujen, esiintyjien ja tunnelman puolesta
muistutti häitä. Tein ulkomaanmatkan Togon pääkaupunkiin Lomeen.
Pelkäsin mopotakseilla liikkuessani ja rentouduin puskatakseissa,
joissa ei ollut hengissä yksikään mittari.
Katselin
kananpoikien vipeltämistä, väistelin kaduilla vaeltavia lampaita
ja vuohia, yritin valokuvata mustia possuja, jotka pakenivat pusikkoon.
Lepakot kaartelivat iltaisin päiden yllä, sirkat konsertoivat,
mainingit vyöryivät rantaan mölyten päivin ja öin.
Istuin terassilla, tyhjensin kahvinmakuista rommia viiden senttilitran annospusseista, tuijotin merta. Mietiskelin mitä romaanihenkilöt tekisivät.
Aikaansaannokseni
oli noin 70 sivua romaanitekstiä (pääasiassa kirjaan, joka
sijoittuu talviseen Suomeen), kasa runoja, yksi lehtijuttu ja
kirjoitus Villa Karon lehteen ja blogiin. Materiaalia työhön. Rusketusta käsivarsiin, sääriin ja naamaan. Pari kiloa painosta pois. Sellaista teettää juustojen,
lihan, karkkien ja sipsien niukkuus.
Paljon
hämmästeltävää. Paljon sulateltavaa. Paljon aurinkoa ja
moskiittoja. Paljon uusia tuttavuuksia, paikallisia ja suomalaisia. Askel eteenpäin kirjailijana, näin arvioisin.
Lempiravintolani Grand-Popossa, Cafeteria La Legende. |
Muslimien juhlassa meille tarjotut lampaanpalat. |
Beniläistä olutta, nimikin sen kertoo. |
Koraanikoulun oppilaita. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti