Hemingwayn
kantapaikka Key Westissä oli Sloppy
Joe’s Bar,
Pentti Saarikoski
istui Keravalla asuessaan Lehtotuvassa. Minun ravintolani on El Mundo
Kouvolassa.
Vuosi
sitten helmikuussa astuin sen sisälle ensimmäistä kertaa.
Vastassani oli kynttilänvaloa, lattarimusiikkia, kodikasta
rähjäisyyttä, värejä ja intohimoista tangoa veivaava pari,
vaikka emme olleet saapuneet tanssipaikkaan.
Valekokki Behm, pääomistaja Danita Jokela ja valekokkikollega Jaakko Vuolasto. |
Mikään
ei toiminut, mutta silti kaikki. Olin viiden minuutin matkan päässä
kotoa, kuitenkin ulkomailla. Katsoessani ikkunasta näin
Keskuspuiston, jonka pensaiden ja puiden päälle tuprutteli
hiljakseen lisää lunta. Se ei tuntunut täsmäävän. En ollut
Suomessa enkä varsinkaan Kouvolassa.
Näin
jälkikäteen ajateltuna kävimme pöydässämme oudon keskustelun.
Seurueessa oli ystäväni, joka mietti yhä, mitä olisi kiva tehdä
isona. Hänen vaimonsa ehdotti miehelle kokiksi ryhtymistä.
Käytin
ärtyneen puheenvuoron siitä, että kukaan ei ole niin hullu, että
palkkaa keittiöönsä kouluttamattoman kokin, jolla ei ole alalta
mitään kokemusta. Suomessa kun ei voi nenääkään kaivaa, ellei
siitä ole suoritettu tutkintoa ja todistettu pätevyys sertifikaatilla.
NYT OLEN osakkaana samaisessa el Mundossa, samoin kuin ystäväni, jolle
en povannut kokin uraa.
Me
kaksi valekokkia olemme viettäneet viikonloppuja
ravintolamme keittiössä valmistelemassa a´la carte -annoksia
pahaa-aavistamattomille asiakkaille. Hyvää he ovat saaneet.
El Mundon afrikkalainen huone. |
Minut
on lähetetty keittiöstä selvittämään, mitä ainesosia oli
”ihanassa” tomaattipestossa. En muistanut mitä kaikkea olin
siihen sekoittanut, mutta lupasin välittää kokille kiitokset.
Välillä
on ollut hässäkkää. Kymmenen hengen ryhmä tilaa neljää eri
annosta, joissa kaikissa on eri lisukkeet. On täytynyt juosta
tukkuun, kun ainekset ovat lopussa. Aina ne ovat, vaikka kuinka nostaa tavaraa takakonttiin.
Ravintolabisnes
on logistiikkaa. Raaka-aineita raahataan sisälle ja roskia heivataan
ulos. Ravintolan sisällä tavara vasta liikkuukin: valmiit ruoat,
likaiset lautaset, puhtaat lautaset, aterimet, kaikki eri juomille
tarkoitetut lasit, servetit, kynttilät, pöydät, täydet ja tyhjät
pullot ja pesuaineet suorittavat ikuista kiertokulkuaan.
TÄHÄN IKÄÄN mennessä en ole tehnyt työtä, mihin minulla olisi
koulutusta. Opetin filosofiaa ja psykologiaa Etelä-Tapiolan
lukiossa. Ei pätevyyttä. (Pian lähdettyäni lukio nousi rankingin
kärkisijoille). Olen ollut toimittaja. Ei alan opintoja. Kirjailija.
Ei edes yhtä kirjoituskurssia takana.
Yhtä
luontevaa jatkumoa kaikelle tälle on se, että joka perjantai
postiluukustani saapuu Lääkärilehti, vaikka en lääkärin ammattia tunnusta
harjoittavani.
Ja
nyt olen kokki. Valekokki. Lukion jälkeen pääsin kyllä
kokkikouluun, mutta valitsin yliopiston.
Kokkina
oleminen on vaikeampaa kuin mikään muu, mitä olen tehnyt ennen. Siinä pitää suorittaa montaa
asiaa samanaikaisesti ja lomittain, sotkua ei saa jäädä ja lopputuloksen täytyy olla taidetta. Iltavuoron päätteeksi tuoksuu siltä
kuin olisi pulahtanut rasvakeittimessä.
KUTEN ESPANJAA ymmärtävät tietävät, El Mundo tarkoittaa maailmaa. Ravintolamme ruoka vaihtelee välimerellisistä tunnelmista lattarimaiden
erikoisuuksiin, ja välillä tarjolla on ruokaa Aasiasta, Afrikasta
ja Lähi-Idästä. Joskus jopa Suomesta.
Baarimikkomme
on italialainen vaihto-opiskelija. Uusi keittiömestarimme on luonut
uraa huippuravintoloissa Espanjassa ja Itävallassa, kunnes rakastui
suomalaiseen naiseen. Keittiöapulaisina on pari irakilaista
turvapaikanhakijaa. Tanssinopettajamme tulevat Kuubasta ja
Venezuelasta. South Asian Night -tapahtumassa esiintyi nepalilaisia kaunottaria.
Joten
voin sanoa, että edelleenkin tuntuu siltä, että El Mundossa olen ulkomailla. Tuntuu myös, että siellä olen romaanin sisällä, en kirjoittamassa romaania.
On
hyvin vähän järkisyitä olla osakkaana ravintolassa. Maksamassa siis siitä,
että saa tehdä ilmaiseksi töitä. Mutta aina kun avaan ravintolani
oven ja kuulen salista kantautuvan musiikin ja haistan keittiöstä
leijailevan ruoankäryn, tunnen tulevani kotiin. Ja yleensä kotiin
palaa ihan mielellään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti